Nynke Visser (Doorn)

Afgelopen jaar hebben veel gemeentes het sportakkoord in werking gesteld. Reguliere sport toegankelijk maken voor iedereen, het klinkt fantastisch! Als ervaringsdeskundige en teamlid van Dutch Adaptives weet ik dat dat meer voeten in aarde heeft dan men soms voeten heeft. Hoe bereik je mensen met beperking en/of chronische ziekte? Wat zijn hun drempels naar sport? Waar moeten we aan denken als we sport toegankelijk maken en hoe kan je als overheid, bedrijf, organisatie bijdragen aan toegankelijke sport?

In praktijk blijkt dat het beleid vaak gemaakt wordt zonder de ervaring. We zien te vaak goede plannen met een manke uitvoering. Denk hierbij aan volledig toegankelijke locaties met een oprit van grind. Leuk, maar dan kan je daar met je rolstoel dus waarschijnlijk niet komen. Een tennisvereniging met sportles voor mensen met beperking, maar het vervoer er naartoe is niet goed geregeld. Hulpmiddelen die niet toereikend zijn of niet vergoed worden. Er zijn vaak meer drempels dan men in eerste instantie ziet. De afgelopen 5 jaar heb ik me verdiept in elk wetenschappelijk artikel op het gebied van toegankelijke sport en hebben we met onze stichting onderzoek gedaan naar de behoefte van mensen met een beperking op het gebied van sport en kunnen we inmiddels een goed beeld geven van wat er nodig is om op een duurzame wijze sport te faciliteren. We hebben ook goed nieuws: ruim 90% van de doelgroep heeft behoefte aan sport, zo blijkt uit onze peilingen!

Er is dus veel mogelijk! Laten we samen sterk staan en ons hard maken dat in de toekomst sport toegankelijk wordt voor iedereen!

 

Talenten

Social media